SmitFraud: Cara membuangnya

Jika taskbar pada komputer anda sering memaparkan amaran tentang ‘security’ dan meminta anda ‘install’ perisian yang ‘perlu‘ untuk ‘memperbaiki’ masalah itu, kemungkinan besar komputer anda telah dijangkiti oleh SmitFraud.

Ada juga kemungkinan perisian berkenaan telahpun di’install’ pada komputer anda tanpa pengetahuan anda pun! 😦

Langkah yang perlu anda lakukan:

  •  Muatturun SmitFraudFix.zip ( Bleeping Computers )
  • ‘Unzip’ tool yang anda telah muatturun tadi. Boleh guna 7zip
  • ‘Restart’ komputer anda dan tekan kekunci F8, pilih ‘Safe Mode’
  • Dwiklik Smitraudfix.exe dan anda akan dipaparkan tetingkap ini
  • Pilih 2. Clean dan tunggu hingga proses membuang smitfraud selesai. Anda perlu berada di depan komputer untuk arahan-arahan smitfraudfix.

Selamat mencuba.

Advertisements

One comment on “SmitFraud: Cara membuangnya

  1. Mas! saya mau tanya dong saya baru beli Aspire 4920-5A0516Mi Linux BE (Basic Edition) mau saya ganti pakai ubuntu kok gak mauyaa gimana sih cara bersihin formatan Linux BE (Basic Edition) ?

    tolong bagi siapa aja yg tau tolongin saya dong trims and Mathurnuwun sanget.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s