Hati-hati menyertai kuiz online

Saya pasti anda pernah menyertai kuiz-kuiz yang kita temui pada lamanweb-lamanweb tertentu sekadar untuk mengetahui secara kasar pencapaian kita dalam menjawab soalan-soalan yang dikemukakan.

Namun kini terdapat kuiz-kuiz tertentu yang mungkin akan menelan kredit handfon anda sekiranya anda tidak berhati-hati. Sekadar contoh mungkin anda pernah menjawab soalan-soalan yang dikemukakan oleh kuiz seperti di bawah:

trap

trap3

Kalau anda perhatikan, terdapat bendera Malaysia di bahagian bawah skrin. Dalam erti kata lain mereka sudah mengenalpasti menerusi IP anda dari mana anda datang! Jika anda sms kepada nombor yang tertera, apa yang saya faham ini bermaksud anda telahpun melanggan perkhidmatan berkenaan.

trap2Tulisan yang dipaparkan sangatlah kecil. Berikut adalah syarat dan terma dalam fon yang lebih besar “

*This is a Wixawin service promoted by TMG B.V. | This is a subscription service which is ongoing until user quits.| Stop service? Text ‘stop’ to 36181| Subscription: 4 msg per week, RM3.00 per msg received. | Age: 18+ only – ask bill payer’s permission | Helpdesk: 03-20722617 | This service operates according to the Malaysian code of conduct for SMS services. | By sending a sms to 36181, you acknowledge that you have read and understood the ‘Terms & Conditions’ and agree to be bound by these ‘Terms &  Conditions’ | Service Provider: Sybase 365 Asia Sdn Bhd.”

Advertisements

4 comments on “Hati-hati menyertai kuiz online

  1. salam, quiz nie ada kat facebook kan… hihi
    skang nie slalu wat camtu, klu nak pkai service diorang, kita kne subscribe. nak quit pn kne duit gak…

  2. i pun penah jugak buat kuiz ni, pastu bila time dia mintak fon no i g masukkn ntah aper2 no, sj nk test, skali i check ruper2nye no tuh ader org pakai, i ksian kt org tuh takowt dier kener byr aper2, i call ler customer service tuh soh tlg terminate kn, skali customer service tuh kt capetown daaaaaa… hopefully owner no tuh x subscribe ler hehehehe

  3. So macam mana kalau telah tolak duit RM4 setiap transaction bolehkah minta dia pulang balik? Sebab banyak tiap-tiap hari pun dapat tapi kalau saya buka tak dapat buka?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s