Memasang Linux daripada cakera keras

Lazimnya kaedah untuk memasang sebarang distro Linux adalah dengan memuatturun fail iso distro berkenaan, ‘burn’ pada CD/DVD dan ‘boot’ menggunakan CD/DVD berkenaan.

Memandangkan distro Linux kerap dikemaskinikan, maka alamatnya banyaklah CD/DVD distro Linux yang tersimpan di dalam laci meja anda atau pun dalam bekas CD/DVD anda!

Advertisements

4 comments on “Memasang Linux daripada cakera keras

 1. Saya guna Wubi untuk install Ubuntu.

  Saya berpendapat kaedah ini lebih selamat untuk Notebook atau PC yang mempunyai hanya satu cakera keras.

  • @Selinap: Terima kasih atas komen saudara yang sering melengkapkan maklumat pada blog ini. Untuk makluman pembaca, selain dari menggunakan Wubi untuk memasang Linux dari Windows, anda juga mungkin berminat untuk melihat dua lagi kaedah iaitu menggunakan Instlux , VirtualBox dan juga kaedah oleh Debian. Malangnya, sehingga waktu ini, Wubi hanya berfungsi memasang Ubuntu sahaja, Instlux hanya boleh digunakan untuk memasang OpenSUSE 10 dan Ubuntu breezy 5.X manakala Debian, untuk memasang Debian sahaja lah! 😀

 2. salam Pak Nik. saya telah menggunakan dual boot dgn Os Windows XP dan Ubuntu pada laptop saya. Ubuntu itu dipasang pada external hard disk. soalnya sekarang, saya mahu membuang Ubuntu itu tapi terus kekalkan Windows XP seperti biasa. Macam mana caranya?

  • @HarisMT : Kenapa anda nak membuang Ubuntu? 😀 Untuk membuang Ubuntu dari dual boot dengan XP, sila ikut langkah berikut:
   1. Anda memaklumkan bahawa Ubuntu dipasang pada external harddisk. Untuk mengembalikan komputer anda agar boot XP sahaja, anda perlu boot menggunakan CD Windows XP. JANGAN PASANG EXTERNAL HARD DISK ANDA DAHULU!
   2. Pilih ‘Repair.’
   3. Bila anda diminta memasukkan ‘installation number’ masukkan 1.
   4. Masukkan kata laluan Administrator.
   5. Pada command prompt, type fixmbr, pilih confirm selepas itu apabila ditanya.
   6. Reboot komputer anda.
   7. Jika anda ingin mengosongkan external harddisk anda selepas anda berjaya boot masuk kepada XP, sambungkan external harddisk anda dan format.

   Moga dapat membantu. …….. 😀

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s