Ingin bertukar kepada Windows 7

Ramai sudah mengetahui tentang Windows 7, bahkan ramai juga yang sudahpun memasangnya sebagai sistem operasi pada PC mereka.

Menurut suatu tinjauan yang dilakukan oleh laman PC Informant, hampir 60% pengguna komputer masih menggunakan sistem operasi Windows XP

Antara sebab utama pengguna teragak-agak untuk naiktaraf kepada Windows 7 adalah persoalan adakah perisian yang mereka gunakan selama ini ‘compatible’ dengan Windows 7 atau tidak.

Bagi anda yang mempunyai kemusykilan ini, sebelum anda mengambil langkah naiktaraf dari XP ke Windows 7, bolehlah anda melihat sendiri adakah perisian yang anda gunakan selama ini ‘compatible’ atau tidak dengan Windows 7. Microsoft telahpun menyediakan suatu laman khas untuk tujuan berkenaan.

Anda boleh lawati laman berkenaan di sini.

4 comments on “Ingin bertukar kepada Windows 7

 1. sekarang saya menggunakan window vista home premium origenal. saya telah uji dan ini adalah report yang membuat saya keliru:

  Update Windows Vista first Before you can upgrade to Windows 7, you need to install Windows Vista Service Pack 1.
  Download Windows Vista Service Pack 1

  Custom installation required You’ll need to perform a custom installation of 64-bit Windows 7 and then reinstall your programs. Make sure to back up your files before you begin.
  Go online to get important information about custom installation

  adakah laptop saya sesuai menggunakan win 7? mengapa saya perlu install win vista servise pack 1?? terima kasih

  • @Muhammad: Kalau anda boleh pasang Vista, sepatutnya tidak ada masalah untuk pasang Windows 7. PakNik cadangkan anda backup semua fail-fail dan perisian penting anda, semasa pasang Windows 7, format harddisk anda dan jangan pilih Upgrade.
   Semoga berjaya, selamat mencuba. Kalau gagal sila komen sekali lagi di sini.

   • Berjaya… tapi ada driver yang tidak ada… Base System Device (ada 4) dan Unknown Device… Driver apa tu PakNik?? Penting atau tidak driver tu?? Kalau penting, perisian apa yang terbaik untuk mencari driver?? Ada x yang percuma, xpyh serial atau crack…

    Terima kasih sbb balas pertanyaan saya sblum ni… x perasan pulak bila PakNik balas… err… wan tu mmg saya lah PakNik… Kantoi la pulak… hehe… Nama saya Izuan… Kwn2 panggil Burn je… Salam perkenalan… 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s