Buat Imej Sistem Operasi Anda

Jika anda pengguna Windows, pasti anda sudah kerap memasang semula                 ( reinstall ) sistem operasi anda….    😛

Sekiranya anda ingin menjimatkan masa untuk memasang semula sistem operasi anda, anda boleh membuat imej sistem operasi anda dan gunakan imej tersebut untuk memasang semula sistem operasi anda dalam masa yang lebih pendek.

Terdapat banyak aplikasi untuk membuat imej OS sama ada yang berbayar seperti Norton Ghost, Acronis True Image dan juga yang percuma seperti Clonezilla dan PING.

Kali ini saya nak bicarakan tentang Macrium Reflect Free Edition. Aplikasi Macrium Reflect yang percuma hanya boleh digunakan untuk mendapatkan data dan membuat imej harddisk anda. Namun sudah memadailah untuk tajuk post kali ini, iaitu membuat imej.

Sebaiknya setelah anda selesai memasang Windows baru pada komputer anda, elok anda terus gunakan Macrium Reflect untuk membuat imej hard disk anda…Jadi sekiranya Sistem Operasi anda bermasalah setelah itu bolehlah anda pasang semula menggunakan imej yang telah anda buat menggunakan Macrium Reflect. Cuma sebagai ingatan anda perlu ‘boot’ komputer anda menggunakan Live CD/DVD.

Selamat mencuba.

Sumber: InstantFundas

One comment on “Buat Imej Sistem Operasi Anda

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s