Folder jadi shortcuts…

Jika semua folder dalam external harddisk ataupun usb drive anda tiba-tiba bertukar menjadi shortcuts, maka ia bermakna external harddisk atau usb drive anda telah dijangkiti virus yang telah SEMBUNYIKAN folder sebenar anda dan meninggalkan shortcuts yang TIDAK BERFUNGSI!

Kaedah untuk mengatasi masalah ini ialah:

  • Muatturun AutorunExterminator untuk menghapuskan fail autorun yang biasanya diwujudkan oleh virus pada harddisk anda.
  • Setelah dijalankan AutorunExterminator, BARULAH anda pasang external hardisk atau usb drive anda!
  • Setelah itu, jalankan arahan cmd pada kotak RUN. Pada command prompt, pegi kepada drive external harddisk atau usb drive anda, contohnya G: dan taip arahan berikut pada command prompt – contohnya jika drive external anda ialah G: maka taip pada G: attrib -r -a -s -h /s /d 
  • Ada tambahan pada contoh di atas iaitu G: attrib -r -a -s -h /s /d G:*.*

5 comments on “Folder jadi shortcuts…

  1. mintak izin share skit ilmu ye, pak nik…

    biasanya, bila jadi masalah macam ni, saya akan guna COMMAND PROMPT sahaja untuk hapuskan seluruh punca masalah… caranya:

    1. tekan Start > Run… taip “cmd” macam biasa…
    2. pergi ke drive yang ada virus… contohnya “G:” macam contoh pak nik jugak…
    3. taip “attrib -s -h -r /s /d” tekan ENTER, rasanya tak perlu tag -a…
    4. taip “del autorun.inf” tekan ENTER, untuk buang terus fail autorun…
    5. taip “del *.exe” tekan ENTER, untuk buang fail executable yang mungkin boleh wujud virus…

    ataupun, lebih mudah kalau kita tulis arahan ni dalam NOTEPAD…

    attrib -s -h -r /s /d
    del autorun.inf
    del *.exe
    exit

    lepas tu, save as… pilih file type sebagai ALL FILES… namakan file tu sebagai apa2 nama pun tak apa, tapi mesti berakhir dengan .bat contohnya “ShortRem.bat”…

    copy file tu ke dalam USB drive, terus boleh open file tu… SIAP!!!

    that’s all… thanx…

    • @ismail:

      Cuba guna UBCD4Win. Pasang external harddisk anda pada komputer dan boot menggunakan CD UBCD4Win! Setelah anda berjaya sampai ke desktop UBCD4Win, sepatutnya anda boleh melihat kandungan external harddisk anda. Jika berjaya sila backup semua data penting anda ke harddisk komputer anda. Setelah itu reboot komputer anda, format external harddisk kemudian backup semula data anda dari komputer ke external harddisk!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s