Ambo

Profesyen saya sepenuh masa ialah dalam bidang IT terutama menjual, membaiki dan memberi khidmat nasihat tentang komputer secara khususnya. Telah melibatkan diri dalam bidang ini lebih daripada 10 tahun namun masih banyak yang perlu dipelajari.

Sebenarnya saya mula berjinak dengan bidang IT ini sejak 1990 lagi tetapi pada masa itu menggunakan Apple Mac Classic. Setelah itu beralih kepada Mac Classic II ( ada warna!!!๐Ÿ˜› ). Kemudian barulah menyibukkan diri dengan PC dan Microsoft OS, bermula dengan DOS 6.22, Windows 3.11, Windows for Workgroup hinggalah ke Windows 7 kini. Mengenai Linux pula, PakNik mula mencuba dengan RedHat namun kini lebih kepada Ubuntu, manakala Live CD PakNik yang paling digemari khususnya dalam ‘troubleshooting‘ masih lagi Knoppix!

Melalui blog ini, saya ingin berkongsi pengalaman saya dalam membetulkan komputer pelanggan saya, yang kebanyakannya berada di Lembah Klang dengan harapan sekiranya pembaca blog ini menghadapi masalah yang sama, akan ditemui jawapannya di sini.

Ada yang bertanyakan e-mel saya. Bagi mereka yang ingin berhubung melalui e-mel, e-mel saya ialah paknik61@aol.com.

Jika ada masalah bolehlah tanya pada ruang berkenaan.ย ย ย ๐Ÿ˜€

392 comments on “Ambo

  1. Abang..
    sy msih bru dalam dunia blog..bru je buat new ari 2
    sy suka blog abg.best..
    sy harap klu sy ada masalah bleh mintak tunjuk ajr dri sifu
    sekian..

  2. Bang, tolong dong!!, Sudah lama komputer gue punya masalah :
    Kalo Shutdown maka akan restart, terpaksa mematikannya lewat power, bagaimana mengatasinya ?. Yang bermasalah cuma pada Xp sedangkan Win 98 shutdownnya normal aja (gue pake OS-nya Win Xp Sp 2 dan win 98). Sudah gue cuma repair win xp nya hasilnya tetap aja. Tolong infonya lewat email gua aja, thank’s

  3. aku pun dlm jurusan it network…
    tp takat technician jer….
    bkn programer pon….
    tp ape2 hal blog nie mmg best….

  4. salam….nak taya ni.pc sy ni ade problem la.bkn heavy la.biase je.masalahnye ialah,kat display properties saya,x de icon desktop.dah ilang.dulu ade.sebab x de icon tu,saya x boleh la nak tukar display picture kat desktop tu.cam ne nak ade kan balik icn tu ye.leh tolong x?email saya chempaka_jingga@yahoo.com.time kasih ye.๐Ÿ™‚

  5. smekom…masalah sy dulu ada tv kat komputer sy tp bila sy install window vista komputer sy tak dapat tv..macam mana sy nk dapat kan semula tv untuk komputer sy???

    @rukhters: Maksud anda, dulu anda dapat tonton TV kat komputer. Maknanya anda menggunakan TV Card ye. Cuba pastikan TV card anda boleh digunakan dengan Vista!

  6. Assalamualaikum w.b.t

    Mengapa pc saya tidak boleh on ( pagi) setelah shutdown lama (malam)…. tapi bila dah on mudah pula di on/off balik..

    harap Pak Nik dapat membantu….TerimaKasih

    @Kdputra: Adakah perkara ini berlaku setelah anda menambah sebarang perkakasan baru, sama ada RAM dan sebagainya? Jika ada, cuba keluarkan dahulu perkakasan baru berkenaan dan cuba on PC anda.
    Semasa berjaya on PC anda adakah ianya mengambil masa yang lama sebelum ‘desktop’ muncul? Jika ia memang ‘slow’ kemungkinan besar ada masalah dengan harddisk anda?

  7. sy mempunyai masalah pc tidak boleh shutdown & restart…adakah ia berpunca dari virus??
    atau pon dari hardware??
    harap dpt membantu…tima kasih…

    @iza: Sebenarnya sukar hendak ditentukan. Kalau shutdown lambat sangat, kemungkinan ada aplikasi yang tidak berjaya ditutup semasa proses ‘shutdown’ berkenaan. Saya berpendapat ia mungkin berpunca daripada masalah dengan sistem operasi anda.

  8. Hello,

    Hey I really love your blog. My name is Jerry. I am a technical writer for a portal about safer computing called PCThreat. Could You please add our site to Spyware category link?
    We would be very thankful.

    Jerry

    @Jerry: Sure, no problem. I visited your site.

  9. salam pak nik…kenapa laptop saya x boleh main game???
    saya gune windows vista home premium…yang pirate
    saya harap abang dapat mmbantu

    • @KIMI: Wassalam…selalunya dalam pengalaman PakNik kalau ada masalah menjalankan aplikasi game kemungkinan besar ia berkaitan dengan kad grafik pada laptop anda. Sebaiknya anda cuba baca keperluan game berkenaan, khususnya tentang kad grafik dan versi Direct X.

      • @Zulhemly: wa alaikumus salam

        Masalah ini kena rujuk kepada game yang anda main kerana kadangkala keperluan game berkenaan begitu. Tapi kalau dapat main game berkenaan tidak jadi masalah kot….๐Ÿ˜€

    • @punkgirlz : Langkah yang lazim adalah memasang anti virus dan memastikan bahawa corak virus sentiasa dikemaskini. Hati-hati ketika melayari internet.. Mencegah lebih baik dari merawat kan.

  10. Assalamualaikum..Paknik..
    Pertama sekali sy nk ucapkan tahniah dan syabas dgn terhasil nya Blog ini..bnyk jgk ilmu yg dapat di pelajari..TQ..
    Paknik..Sy bekerja di sebuah kedai komputer,sbgai juruteknik komputer..msh bnyk yg perlu sy pelajari..begini..baru2 ini sy nk format laptop compaq presario v300..nk install window xp..tp masalah nya..hard disk dia tak jumpa..kalau masuk hardisk lain bole pulak format..gune har disk asal..tak boleh juga..then cube amik hard disk asal gune kan external casing,hard disk tu ok..masuk semula le laptop asal nk format hard disk tak jumpa..mcm mana tu ekk..?? buntu jugak pk benda tu..minta tolong ajar kan boleh paknik..harap sgt…

    • @mie.zaid: Wassalam…Daripada maklumat yg sdr berikan, saya ingin pastikan adakah dalam BIOS harddisk asal itu tersenarai atau tidak? Saya mengandaikan harddisk tersebut adalah IDE bukan SATA! Kalau dalam BIOS dan semasa POST ( Power On Self Test ) tidak tersenarai harddisk berkenaan, mungkin harddisk berkenaan ada masalah.

  11. Selamat tahun baru 2009 Pak Nik semoga kita panjang umur dan diberikan kesihatanbrpnjangan oleh AllahS.A.W amin.

    Masalah lagi..Nak install percuma microsoft office utk window XP.Tq.

  12. Salam Pak nik..
    Hehehe…msh tak dpt selesai kn masalah tersebut…langkah yg paling baik..sy tukar je trus hard disk tu.. hehehe..selesai satu masalah yg memenatkan minda memikir..
    so..len kali ada masalah sy akan tanyer paknik.. tQ

    • @mie.zaid : Wassalam. Berkenaan dengan hal tu PakNik tak dapat lah nak bantu sebab PakNik ni bukan hacker…..๐Ÿ˜€
      tapi setahu PakNik W& validatior ni banyak boleh didapati kat internet. Selalunya kalau google dapatlah kot….

  13. Paknik..salam…
    bnyk soklan nk tnyer ni..tp kali nih nk tnyr bekenaan window..
    bole ke dlm 1 hdd kte bikin 2 window?
    kalau boleh mcmana cr utk melakukan nya?
    kebaikan dan keburukan dari melakukan demikian..?

    • @mie.zaid : Wslm. Boleh sahaja kalau anda nak dual boot tetapi mestilah kedua-dua itu pada ‘partition’ yang berbeza. Bermakna sebelum anda boleh pasang 2 Windows ( contohnya XP & Windows 7 ) cara lebih mudah adalah anda pasang XP dahulu dan setelah selesai pasang XP barulah anda pasang Windows 7. Selamat mencuba … ๐Ÿ˜€

  14. assallammualaikum…
    hey….there…
    wow….nice blog yeah…..i like it….
    i hope uncle nik will always update this site….
    ………………………………………………………………
    i have 1 qs….
    i have a laptop ….
    when i trying to ‘on’ my laptop….
    some weird sound coming out from it… and a blank black page show up on my lptp….
    can u xplen to me what acctually happen on my pc????
    im using windows vienna seven….
    please help me…….
    have a nice day…

    • @bensyienoda:
      Wassalamu alaikum
      PakNik tak berapa jelas dengan soalan anda.. Bila anda nyatakan setelah anda on laptop, blank black page show up adakah setakat itu sahaja ataupun setelah itu boleh masuk Windows? Kalau terhenti setakat itu sahaja kemungkinannya ialah ada masalah dengan kad grafik pada laptop anda.

  15. Assalamualaikum…
    saya selalu ikut perkembangan blog pak Nik ni..banyak info berguna yg saya dapat..

    nak bertanya…Pak Nik tau x software ape yg boleh digunakan untuk lock fail2 penting? maksud sy disini software selain dr folder lock.

    • @heatzik : Wassalamu alaikum

      Terima kasih kerana sudi mengunjungi blog ini. Moga-moga pengalaman PakNik membetulkan komputer dapat dimenfaatkan.
      Menjawab soalan yang diajukan, antara perisian yang boleh digunakan selain folder lock ialah Easy File Locker dan TrueCrypt. Kedua-dua perisian ini adalah percuma.

      Semoga dapat membantu anda.

  16. Pak Nik๐Ÿ˜€..Assalamualaikum..
    cmne ek,nk sharing printer??

    sharing yg gune network tu ok..xder masalah..ni nk sharing printer yg x gune network..cume pc ke pc gune cross cable.. pastu lak,buleh paknik attach kn skali pic,cmne nk share agar mudah paham..

    PC-PC-Printer = ??

    TQ Bro…

    • @Mie.Zaid : Wassalamu alaikum

      PakNik tak berapa jelas maksud sdr bila nak share printer tak guna network. Biasanya kalau nak sharing printer memang kena guna network sama ada melalui kabel ataupun tanpa kabel ( wireless ). Lagipun sdr ada sebut pasal cross cable kan jadi melibatkan network juga. ๐Ÿ˜€.

  17. ๐Ÿ˜€ hehehe…
    cmner nk explain ekk..
    ringkasnya gene ;
    PC (A) gune printer / PC (B) pun nk gune printer..printer cuma 1 sajer..camne nk connect kn dia …

    • @mie.zaid: Kalau sekiranya PC (B) nak guna printer yang disambung kepada PC (A), maka selain daripada kedua PC tersebut bersambung menerusi network, anda juga perlu kongsikan printer pada PC (A) setelah itu pada PC (B) add network printer. Moga dapat membantu

  18. Assalamualaikum๐Ÿ˜€ good morning Paknik..
    Ok..masalah terbaru yg sy dpt,ada sbiji laptop nih problem dia bile kite on ada display,then bile kite restart or shut down then on semula xda display..da cube bersihkn ram and tukar ram,still happen the same thing..adakala ada display adakala tak..bila display tak keluar,yg kedengaran cuma windows sound?? apa masalah dia ekk?

      • Salam..
        Yer x ya jgk ekk..x terlintas di fikiran utk test kad grafik dia.. Pe Pun tq Paknik..sy akn cube bikin ape yg Pak Nik kasitau..๐Ÿ˜€

        Ni Kes Baru..Laptop mamat ni ada letak password kat HD dia,bila msuk pwd,screen jd hitam..cuma kursor je gerak..sy cube keluarkn HD,masukn ke External casing utk copy data,tp HD x detect,then bila nk format x ley lak nk format..Adakah di sbbkn Passwerd tersebut sy tak leh nk format ??

      • @Mie.Zaid: Wassalam

        Boleh tak sdr comment pada page Nok Tanyo Gapo selepas ini?๐Ÿ˜€
        Berkaitan dengan soalan sdr tu, sdr sebut tentang password. Password tu masa boot ke masa nak masuk Windows? Bila sdr keluarkan, masukkan dalam external casing, tak ‘detect’? Password tidak menjadi halangan selalunya untuk format harddisk. Cuba la format guna UBCD.

    • @tokbugis : Wa alaikumus salam

      Cuba teliti sama ada terdapat apa-apa kotoran di bawah key yang tidak berfungsi. Sekiranya tiada cuba muatturun software KeyTest dan uji keyboard anda. Perisian ini dapat mengesan masalah pada keyboard anda sama ada kekunci itu memang rosak atau sebaliknya.
      Moga-moga membantu sdr.

  19. assalammualaikum pak…
    saya ingin taya tentang note book
    kenapa notebook saya hardiskx ngga mau gerak?
    dan knp saat saya memakai suatu aplikasi bisa keluar layar biru pada note book saya?……

    sekian terima kasih…
    wassalam.

    • @sogeng : Wa alaikumus salam Pak.
      Kalau sudah kerap keluar layar biru pada notebook dan hardisk tidak mahu gerak seperti bapak cakap, biasanya harddisk sudah bermasalah. Mustahak bagi bapak menyimpan dokumen-dokumen penting dalam harddisk itu kepada CD/DVD ataupun USB drive sebelum diperiksa betul-betul apakah sudah terdapat sektor yang rosak pada hardisk berkenaan.

  20. salam paknik,
    sya adalah masalah berkenaan laptop lenovo jenis y400 keluar kat skrin lgfxtray.exe -unable to locate component.bagaimana nak selesaikan masalah tersebut adkah sy perlu format atau tidak. wassalm

    • @azman : wassalam. lgfxtray.exe adalah proses yang merujuk kepada aplikasi dan diagnostik grafik Intel. Proses ini bukan kritikal dalam ertikata ianya tidak penting. Biasanya proses ini boleh dihentikan dalam msconfig ataupun dengan menyunting registry anda. Dalam registry biasanya ia terdapat di sini : HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run dan/atau HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

    • @tanik: Kena lihat dua keadaan. Pertama, perhatikan lampu led pada monitor, adakah stabil atau berkelip. Jika stabil tetapi tidak ada paparan maka kemungkinan motherboard rosak. Jika berkelip-kelip, bermaksud data dari komputer tidak sampai ke monitor. Ini bermaksud kad grafik mungkin bermasalah.

  21. salam..bagus blog ni boleh menambahkan ilmu it..saya juga terlibat dlm bidang it tp setakat technician komp di sekolah jerk..banyak bende lg saya perlu belajar..bkn setakat ilmu it saje.ilmu lain pun kena belajar lagi..saya nk mitak pandangan paknik sbb saya ada cadangan nk buka perniagaan it ni apa kah perniagaan it yg boleh menguntungkan tp modal tidak besar..sekian terima kasih

    • @adeng: Wassalam. Sepanjang penglibatan PakNik dalam bidang IT dah banyak ‘supplier’ PakNik yang gulung tikar…. ๐Ÿ˜›
      Kalau ada modal dan dapat lokasi yang baik, boleh cuba buka CyberCafe. Kalau tidak yang paling baik ialah cuba mendapatkan ‘maintenance contract‘ dengan mana-mana syarikat ataupun badan kerajaan.๐Ÿ˜€

    • @azman : Wassalam. Tentang ada karen di casing, dalam pengalaman PakNik, ia selalunya berpunca daripada plug extension cord. Apa maksud anda BIOS tak dapat dikesan? Kalau maksud anda CMOS checksum error, hal ini berlaku kerana bateri pada motherboard anda dah lemah dan perlu ditukar!

      • bukan cmos checksum error tapi semasa saya boot pc langsung x boleh buka bios di skrin sya da cuba bnyk kali tapi x ble bateri da tukar da ape masalahnya ?

    • @azman: Untuk AMI bios, kalau bios baru kena tekan kekunci Del dan jika bios lama kena tekan kekunci F1 atau F2. Anda tidak sebut pasal kekunci Del, adakah anda lupa hendak menyebutnya atau anda tidak menekan kekunci Del untuk masuk bios anda? ๐Ÿ˜›

    • @syabab: Wassalam. PakNik beranggapan anda telah berjaya memasang Windows namun gagal untuk memasang MS Office.. Harap dapat bagitau PakNik apakah ‘error message’ yang dipaparkan semasa memasang MS Office berkenaan.

  22. salam pak nik sy baru cuba os linux puppy 4.1.2 nop guna live cd tapi masalahnya sy x tahu nak sambung kat internet, untuk pengetahun pak nik sy guna broadband celcom. satu lagi dimana ble dapatkan open office?

  23. Salam Pak Nik,
    Saya ada satu external hard disc, bila saya connect ke laptop or desktop to retrieve my files, pc x boleh detect. Adakah external hard disc telah dijangkiti virus. Macamana nak dptkan semula file2 dlm tu ye? Harap2 sangat dptkan file tu semula sbb banyak gambar2 lama anak2 saya semasa kecil dan gambar arwah ibu saya. Minta tolong ye. Terimakasih.

    • @Zall: Wassalam. Jika external hard disk anda tidak dapat dikesan oleh komputer anda maka anda boleh cuba keluarkan external hard disk tu ( kalau boleh ) dan pasang dalam komputer sebagai slave disk. Cuba boot komputer anda dengan external hard disk terpasang di dalam komputer. Jika PC tak dapat kesan juga maka ada kemungkinan hard disk rosak. Sila respon semula jika setelah dipasang hard disk itu dalam komputer masih tidak dapat ‘detect.’

    • @azman: Nak bagitau yang mana lebih, PakNik bukan pakar pasal Operating System ni. Cuma secara amnya, majoriti penduduk dunia kini menggunakan Windows, hanya segelintir sahaja yang menggunakan MacOS dan Linux. Unix biasanya jarang digunakan oleh orang biasa. Pada pengalaman PakNik menggunakan ketiga-tiga OS, yang sangat jarang PakNik kena reinstall ialah MacOS diikuti Linux lah. WIndows biasalah kena reinstall tu….๐Ÿ˜›
      Memandangkan hampir 86% penduduk dunia menggunakan Windows, maka kita semestinya akan dapati banyak virus yang dihasilkan untuk platform berkenaan! Sepanjang pengalaman PakNik menggunakan MacOS, tidak pernah lagi Macintosh yang PakNik guna dijangkiti virus.
      Berbanding dengan MacOS dan Windows, kebanyakan distro Linux adalah percuma termasuk Office Suite dan segala macam aplikasi yang dibekalkan bersamanya.

    • @azman: wassalam. Untuk Linux, cadangan PakNik ialah anda dapatkan kesemua update untuk distro anda! Andainya driver untuk audio anda itu bukan open source, maka ia melibatkan banyak perkara berbangkit seperti soal kernel compatibility, compiler revisions dan sebagainya.

  24. salam…saya masih lagi baru dalam bab komputer or lptop ni..saya nak format pc saya..setting bios sume saya dah edjas..n saya masuk cd format..pastu dia detect cd n masa 2 kuar “press any key”…ha masa ni la keybord saya x leh nak tekan mana2 key..masa kuar kat destkop 2 blh je tekan keybord ni..siap bt surat lagi dalam m.word…cmne ye masalah pc saya ni???

  25. salam..
    windows xp kna skrin biru…
    safe mode xleh, fomat x leh…
    cuci ram xmau gak… n last skali tukar ram..
    n xok gak.. cam na nak wat..
    HELP………๐Ÿ˜ฆ

    • @suraya hani: wassalam.
      Lazimnya perkara pertama yang PakNik buat ialah tukar PSU ( Power Supply Unit ) kerana kemungkinan besar ia sudah tidak berupaya membekalkan tenaga elektrik yang mencukupi! Oleh kerana anda sudahpun menukar RAM, elok pula diimbas hardisk untuk sebarang bad sector. Kalau setelah ditukar PSU dan tiada bad sector pada harddisk setelah diimbas, kemungkinan besar masalahnya ialah pada motherboard.

  26. salam paknik..saya tertarik dengan ruangan ni..sy nk tanya sy format sebuah lptop ni..semasa saya sedang format, laptop ni restart balik .xpun ia hang tiba-tiba..boleh paknik bantu sy?

  27. Assalamualaikum Pak Nik
    Saya doakan Pak Nik dalam keadaan sihat hendaknya.
    Pak Nik saya hendak format HP net book, tapi tiada DVD drive, adakah cara untuk saya format menggunakan pendrive atau external hardisk.
    Bantuan Paknik sangat2 saya hargai.

    Sekian, terima kasih.

    • @zamatdin: Wassalamu alaikum

      Cara paling mudah ialah dengan menggunakan pendrive. Anda perlu siapkan pendrive anda ini pada komputer yang mempunyai Windows terlebih dahulu!
      Cara-caranya ialah:
      1. Format pendrive anda dengan FAT32 menggunakan HP USB Disk Storage Format Tool v2.0.6.
      2. Mount DVD Windows 7 menggunakan Virtual CloneDisk.
      3. Salin KESEMUA fail dan folder kepada pendrive anda.
      4. Namakan semula fail “BOOTMGR” ke “NTLDR”
      5. Gunakan pendrive yang anda telah siapkan itu untuk install Windows 7 kepada Hp Netbook anda.

      Semoga berjaya!

  28. salam pak nik.
    saya ada masalah laptop acer 4520 bila on 2,3 minit skrin menjadi blank dan apabila on bunyi 2 kali beef tertulis perkataan resource conflict -pci in slot 01
    bus:01,device:09, function:01 error dan komputer x boleh format x detect dvd rom atau usb cara nk selesaikan macmana pak nik

    • @azman: Wassalam

      Adakah anda baru pasang sebarang aplikasi baru? Jika ada, cuba masuk Windows menggunakan Safe Mode, cuba uninstall dahulu aplikasi berkenaan. Kemudian reboot komputer anda.

  29. salam,pak nik nak tanya skit bleh ? camne nak buat dengan pc saya ada problem.x ada paparan icon yang keluar pada skrin ,menu bar pun tak kuar..yang ada juzt wall paper ngan icon anak panah mouse je….sy pakai windows Xp.harap boleh bantu.

    • @reez: Wassalamu alaikum

      Kalau setakat icon sahaja tidak keluar pada skrin, kemungkinan desktop icon tersembunyi, tetapi anda sebut Menu bar pon tidak keluar! Adakah anda sudah mulakan XP anda menggunakan Safe Mode? Apakah dalam safe mode, kesemuanya muncul ( icon, start menu )?

  30. salam paknik….saya baru je nak menceburi dunia format memformat komputer ni ni…saya cuma nak tya kebiasaannya bila da selesai install window software ape yang biasa kat kedai akan masukan….sekian time kasih

    • @zan: wassalamu alaikum

      Kebiasaannya kedai-kedai komputer hanya akan memasang perisian yang sah sahaja pada komputer pelanggannya. Sah dari segi sama ada memiliki lesen ataupun perisian freeware. Selain dari OS seperti Windows, lazimnya perisian lain yang akan dipasang biasanya ialah MS Office dan pdf reader seperti Adobe sahaja.

      • ok tima kasih…..satu lagi saya nak tanya,lepas format komputer,biasanya akan ada driver2 yang akan hilang cth: adapter driver, sound driver….dan driver2 tu ada yang senang dpt kat internet dan ada yg ssh dpt….dlm web mn biasanya driver2 ni mudah di temukan….harap dapat paknik tunjuk ajar….sekian

  31. salam paknik,
    masaalah saya ialah berkenaan hard disk…
    saya menggunakan hard disk Pata/IDE. hard disk ini ada tiga partition c,d dan f. hard disk ini digunakan sebagai master didalam laptop saya. pada minggu lepas saya nak on kan laptop saya tapi tak berhasil (tak boleh masuk windows). lalu saya mengeluarkan hard disk tersebut dan menjadikannya external hard disk dengan harapan saya boleh salin semula fail didalam D dan F. tetapi tidak berhasil. external hard disk saya dapat dikesan oleh computer lain dan keluar messege
    mass storage found. bila saya buka my computer tiada ikon yang menunjukkan partition didalam hard disk saya. saya mencubanya menggunakan cassing yang lain tetapi tetap juga tidak berhasil. kemudian saya memasukkan semula kedalam laptop. tujuan saya untuk format semula c. sewaktu saya menjalankan format komputer saya dapat mengesan partition didalam hard disk tetapi computer saya tidak boleh nak format partition c itu. saya sayangkan hard disk saya. bolehkah hard disk saya diselamatkan? saya tak kesah kalau data hilang. yang penting saya dapat menggunakan semula laptop saya. tolong bantu saya paknik.

    • @Putra Qalha: Wassalamu alaikum

      Oleh kerana anda tidak kisah kehilangan data asalkan harddisk anda boleh digunakan, PakNik cadangkan anda pasang semula harddisk anda pada laptop, boot laptop menggunakan UBCD dan pilih menu F2 ( Hard Disk Tools ) dan carilah perisian untuk jenama harddisk anda di situ dan jalankan arahan format.

      Moga dapat menyelesaikan masalah anda.

      • paknik… adakah semua laptop boleh boot menggunakan usb? sebab bila saya pergi ke web UBCD tu, dia suruh install dalam usb.. untuk pengetahuan paknik, laptop saya model yang agak lama, compac presario V2000.

  32. salam paknik…..nk tya sikit kat paknik…sya ada satu pc y agak lama(tp dlm pentium 4)….sblum ini saya pernah format pc td
    menggunakan pen drive untuk window7, ia boleh digunakan dgn baik tp timbul masalah untuk mencari sound driver, sbb cd driver
    yg dibekalkan bersama pc tu adalah hya untuk win xp….jadi sy ingin menukar kembali win 7 td ke win xp menggunakan pen drive…
    tp masalah yg timbul adalah pc td xleh detect pen drive win xp sy….kenapa jadi gtu??? pc sy ni cd roomnya rosak…. harap
    pak nik dapat tolong….

    • @zan: wassalamu alaikum

      PakNik tak pasti anda gunakan aplikasi apa untuk pasang XP pada USB anda. Yang pasti laptop anda itu mampu untuk boot dari USB kerana anda pernah pasang Windows 7 menggunakan USB. PakNik cadangkan anda lawat laman komku dan cuba ikut langkah yang dicadangkan pada laman itu untuk memasang XP menggunakan USB>

  33. salam paknik…..saya ada masalah untuk mencari driver bg video controller…dia pya id instant:
    PCI\VEN_1106&DEV_3344&SUBSYS_12021565&REV_01\4&8CA73A7&0&0008..sy try tgk dalam devid.info dan driver yg
    keluar ialah: via/s 3g unichrome pro igp..sy download driver tu tp xleh install kerana xsesuai dengan os komputer… sy mggunakan
    win xp…harap sgt pak nik dapat tolong sy

  34. time kasih atas bantuan paknik,stakat ini sy tlh dpt menyelesaikan byk mslh mengenai perisian komputer….
    sy nak tya pd pak nik untuk format mggunakan usb manakah lebih baik guna win to flash @ guna win setup from usb…kalau boleh harap pak nik dapat terangkn dengan lebih terperinci…satu perkara lg, jika hendak mgformat komputer adakah cable internet kena di cabut.???

  35. salam pak nik…
    laptop saya aspire 4530 baru sahaja install windows 7..
    masalahnya bila saya nak menonton movie di laptop, video adalh tersekat-sekat…kenapa dan bagaimana saya nak betulkan??

    • @ aje: wassalam

      Anda baru sahaja install Windows 7? Cuba periksa pada Device Manager sama ada driver untuk kad grafik anda sudah dipasang atau belum? Kalau belum dipasang MUNGKIN itulah punca masalahnya. Anda boleh dapatkan driver untuk Windows 7 di sini.

  36. Assalmualaikum kepada semua umat islam dan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Dan Batin.
    Spe2 bole tlng tnjk Ajr kt sye,?sye ade ACER ASPIRE 4253 Dn sye terlupa password BOOT,asl sye Tkn F2 Dia Minta Password,Spe2 Bole Tolong FIX

  37. salam… sy mempunyai masalah pada laptop sy…. tiap kali sy nk guna broadband(celcom)..sy x leh nk connect… butang connect pn x keluar,,, apakah masalah nya dan cara2 nk selesaikannya??
    trima kasih..

    • @WDS: Wassalamu alaikum

      Untuk mengenalpasti masalah sebenar, anda boleh cuba langkah berikut:

      Pertama: Kita kena pastikan slot usb pada laptop anda semuanya berfungsi. Caranya, pasang USB drive pada setiap slot USB pada laptop anda dan pastikan setelah dipasang pada SETIAP slot USB laptop anda, anda boleh membaca kandungan USB drive!
      Kedua: Pasang USB Modem Celcom pada komputer lain. Jika ia berfungsi pada komputer lain, maka masalahnya bukan pada USB Modem Celcom anda tetapi kemungkinan pada hardware laptop anda, iaitu slot USB ataupun pada perisian anda, iaitu Windows.

      • cara pertama dan cara kedua semua sy telah cuba.. sy boleh membaca kandungan USB drive dan usb modem celcom dan ia nya boleh digunakan pada komputer lain…. cmne cara nk menyeselaikan masalah ini dgn masalah hardware atau windows?

      • @WDS:

        Jika anda menggunakan Windows 7, cuba cara-cara berikut: Jalankan arahan-arahan berikut pada kotak Run anda – netsh winsock reset catalog kemudian taip pula arahan berikut pada kotak Run anda – netsh int ip reset reset.log hit. Setelah itu reboot komputer anda.
        Jika anda menggunakan Windows XP, muatturun aplikasi berikut dan jalankan – WinSockFixXP

  38. paknik.. sy telah mengunakan cara2 yg seperti diajar… sy telah download winsockfixxp..tp ianya tetap mnjadi… adakah laptop sy kena tukar port usb?

    • @WDS:

      Ada customer PakNik yang pernah jadi masalah macam anda. Setelah PakNik reinstall Windows beliau, baru boleh guna broadband. Mungkin anda pun boleh cuba reinstall Windows, mana tau dapat menyelesaikan masalah anda…tapi pastikan anda backup terlebih dahulu kesemua fail-fail anda!

  39. Salam..
    Ade 1 permasalahan sini..
    Baru format laptop Acer Aspire 4520..Windows Vista Ultimate.
    Semua driver dah berjaya di install..cuma problem pada audio driver.
    Sudah guna driver yg ada dilaman web Acer tetapi masih tidak berfungsi. “No sound devices installed” walaupun sudah berjaya install driver yg di download dari Acer.

    Ape masalah sebenarnya..adakah laptop ini bermasalah?

  40. Satu lagi…laptop ACER 4520 ni x dpt detect dvdrom di Bios. Yang keluar hanya Nvidia Boot Agent yg akan keluar msg failed..check cable..saya sudah cabut n pasang balik internal dvdrom tapi still x dpt detect.

    Sy guna external dvdrom dan cuba utk format ke Win XP Sp3..Tetapi dia akan keluar msg ‘Unable to find any Harddisk in your system’..tetapi bila check di bios, hardisk ada.

    Bantu saya bro..

    • @Zul:

      Adakah laptop anda menggunakan SATA Harddisk? Kadangkala timbul masalah untuk memasang XP jika laptop anda menggunakan SATA Harddisk. Tetapi agak pelik juga sebab anda bagitau anda gunakan XP SP3 tetapi tetap tidak dapat dikesan harddisk anda semasa cuba memasang XP kerana setahu PakNik XP SP3 sudah tersedia driver untuk SATA Harddisk!

      • tu yang memeningkan saya bro..semua da check..SATA HDD dalam bios da detect..semua ok..tp bile nak starting windows xp format..ada plak msg x detect HDD..tp bila install win XP je…saya try Vista ok plak…adakah sebab system x support? atau ada hardware failure yg lain..motherboard ke?..

        Utk rujukan bro : – Notebook model ACER Aspire 4520 Amd Turion.

  41. Slm… saya baru lepas format laptop, saya hantar kedai tuk format 2..(x reti nk format sndiri..huhu), tapi lps format, Microsoft Office dh xde… camne nak dptkan?? N ape lagi yg slalunye org akan install bile lps format laptop? Nk minta tolong paknik ajarkan leh? Saya mmg xreti sgt bab2 IT nih.. hrp boleh reply scpt mungkin…(mggu dpn dh nk pakai..huhu). tq.. saya ade emel dkt emel jgk

    • @me: wassalamu alaikum

      Perkara pertama selepas format laptop, selain daripada memasang Sistem Operasi seperti Windows, Linux dan sebagainya ialah memastikan laptop anda sudah terpasang driver untuk kesemua device yang ada seperti kad grafik, audio, network, wifi, bluetooth, webcam dan sebagainya. Untuk mendapatkan driver berkenaan, anda boleh lawati laman web pengeluar laptop anda. Tentang MS Office, jika anda format laptop, anda perlu memasang semula MS Office, juga perisian lain yang kerap digunakan oleh pengguna seperti pembaca pdf, perisian untuk ‘burn’ dvd, pemain audio seperti VLC, GOM dan sebagainya. Juga perlu dipasang semula anti virus.

  42. salam pak nik….sy guna laptop brand compaq presario v3500 sejak 2008..masalahnya skrg bila sy on laptop, x bole masuk windows n hanya black screen yg muncul..apa yg perlu sy buat?

    • @juniza: wassalamu alaikum

      Masuk Windows Safe Mode pun tak boleh juga ke? Mungkin perlu pasang semula ( reinstall ) Windows. Pastikan anda telah backup terlebih dahulu fail-fail penting anda sebelum pasang semula!

  43. permisi boleh numpang tanya???
    kenapa di laptop q selalu muncul “the system could not find the environment option that was enered”
    trus q jga gak bisa buka bbrpa aplikasi dan softwere bawaan windows pada ilang…..
    mhon jwabnnya……..

    • @Ryan:

      Jika anda guna Windows 7/Vista, boot laptop anda menggunakan DVD Windows, setelah itu Pada Install Windows pilih Repair your Computer dan biarkan DVD itu repair Windows anda.

  44. salam…sy punya masalah..pc xdpt nk format blk…dh wat 1st boot dvd…tp keyboard xjalan…masa nk boot dvd…press any key xdpat…dh kosongkan hdd guna external casing…tp still xdpat..harap p.nik dpt membantu…time kasih

    • @ashrne: wassalamu alaikum

      Adakah anda menggunakan USB Keyboard? Jika ya, biasanya perlu masuk BIOS dan pilih enable legusy USB terlebih dahulu. Jika gagal memasuki BIOS menggunakan USB keyboard, anda perlu guna converter atau cuba dapatkan PS/2 keyboard.

  45. salam pak nik masalah nak install driver canon prixma mp 250 kat compaq cq40 x boleh sebab apa? untuk pengetahuan pak nik saya guna window 7 professional 32 bit

  46. Assalamualaikum…
    Pak nik,mslh PC restart sentiasa. then cuba nk repair menggunakan CD Windows. Mslh yg timbul ble nk boot. Telah tukar pd bios. 1st device CD ROM… stlh itu, tak boleh detect. then Q menggunakan external CD rom. tetapi juga tidak boleh detact… mc ner nk buat… da cuba berkali2… pada boot menu telah pilih removal cd rome…tekan enter pn tak boleh boot…:( da tny kawan berkali2 … (melalui phone)… dia pn x dpt tlg….

    • @Que: Wassalamu alaikum

      Oleh kerana bermasalah untuk boot dengan CD ROM, internal mahupun external menggunakan komputer anda sendiri, sebaiknya anda keluarkan harddisk anda dan imbas pada komputer lain.
      Biasanya Windows kerap restart jika wujud sektor yang rosak pada harddisk! Anda boleh gunakan UBCD untuk imbas harddisk anda!

    • @omarkacak: wassalamu alaikum

      Biasanya laptop dilengkapi dengan kad grafik integrated, yakni bersama dengan motherboard. Biasanya kalau boleh diupgrade/ditukar pun agak rumit, lebih-lebih lagi kalau chipset grafik anda dikeluarkan oleh Intel!

  47. Salam paknik..sy nk tnya knpa pc sy x boleh masuk wndow?smpai kat loading je trus heng..bla restart blik text yg mula2 kluar tu bertarabur dkat skrin.lpas tu kluar windows error recovery.kalau pilih startup windows normally loading trus heng.kdang2 dia restart blik..kalau pkai window safe mood dpt buka tpi dlm keadaan skrin mcm tv rosak.belang2 biru..lagi satu sy try pergi kat bios setup,cuma 1 je yg detect.hd sata..satu lgi hd mextor dgn cdrom x detect..harap paknik dpt selesaikan mslh sy.terima kasih

    • @sangbedal: wassalamu alaikum

      Masalah pertama, tentang paparan skrin. Jika kad grafi berasingan daripada motherboard, cuba buka dan pasang semula. Jika masalah sama berulang, cuba guna pemadam pensil untuk digosok pada bahagian berwarna keemasan tapi pastikan anda tidak menyetuh bahagian tersebut. Jika gagal juga menyelesaikan masalah paparan ada skrin, kemungkinan kad grafik anda bermasalah. Jika ada kad grafik lain, elok cuba pasang dah lihat adakah masalah berulang ataupun tidak. Jika menggunakan kad grafik lain paparan sudah elok, bermaksud kad grafik anda sudah rosak!
      Masalah kedua, tentang hdd maxtor dan cdrom tak detect. Cuba pastikan kable data sudah benar-benar terpasang pada hdd maxtor dan cdrom anda sama ada pada bahagian hdd & cdrom mahupun pada slot di motherboard. Jika gagal juga, cuba dapatkan kabel data lain dan pasang pada hdd maxtor dan cdrom anda. Jika setelah menggunakan kabel data pun masih belum detect, kemungkinan kedua-dua peranti itu sudah bermasalah!

  48. Terima kasih PakNik.sya cuba buang grafik kad tu,windows bleh open..maknenya sy x pkai grafik kad..grafik kad tu sy dh cuba gosok dgn pemadam pensil,dan pasang blik,tpi x berhasil..kat seting bios tu mmg x detect cdrom dgn hdd..cble ide dh btul psg..tpi sy xtest lgi gune cble ide lain.brape harga cble ide baru PakNik?ape2 pun,terima kasih skali lagi ats bntuan PakNik.pertolongan PakNik amat sy hargai.terima kasih

  49. salam, sye x pandai pasal IT…
    saye nak tanye…. saye pakai intel HD Graphics Family klu nak tukar ATi boleh x??
    klu boleh berisiko x pd laptop??
    berape harge ??

    • @irsyad: wassalamu alaikum

      Jika anda tidak biasa buat sendiri, sebaiknya anda hantar ke kedai, lebih selamat. Tentang kad grafik, anda perlu kenapasti adakah ia serasi dengan motherboard anda terlebih dahulu.

      • ooooo kire nye boleh la ye paknik??? tp cam mane nak tau serasi dgn motherbord ke x??? saye pakai Dell Inspiron N4110….. agak2 paknik sesuai x??? satu lagi nak tanye….. klu tukar nanti die akan format laptop x???

  50. salam pak nik,

    carikยฒ maklumat psl laptop ni trjumpa blog pak nik ni, nk tnya ler .

    kalau bukak laptop trus color biru tp sound ok camner yer? apa jenis sakit laptop ni ek?

    tulunยฒ..
    tq pak nik

    • @she: wassalamu alaikum

      Kemungkinan lcd anda sudah bermasalah. Untuk kepastian, cuba pasang monitor biasa pada laptop anda. Jika paparan pada monitor biasa adalah terang dan jelas, maka kemungkinan besar lcd anda sudah bermasalah. Jika paparan pada monitor biasa pun sama macam paparan pada lcd anda, maknanya kad grafik anda yang bermasalah. Kos menukar lcd biasanya lebih mahal berbanding membetulkan cip kad grafik pada motherboard.

    • @amuzaki68: Wa alaikumus salam

      Masalah anda sama dengan masalah yang diutarakan oleh anjalina. Sila lihat jawapan PakNik kepada beliau. Salam Eidul Adha!

  51. saya baru beli notebook lenovo x120e… nak tanya bagaimana nak buat partition untuk hard dics? nak guna 3rd party software atau ada software dah dalam notebook ni? thanks…..

    • @krist1982:

      Jika anda menggunakan Windows 7, tidak perlu gunakan perisian lain kerana dalam Windows 7 sudah ada kemudahan untuk membuat partition. Jika komputer anda mempunyai satu partition sahaja, untuk menambah partition anda cuba perlu pergi ke Computer Management dengan klik kanan pada My Computers dan pilih Manage. Kemudian klik Disk management. Pada sebelah kanan akan dipaparkan perkakasan anda biasanya harddisk dan DVD drive. Klik kanan pada Drive C dan pilih Shrink Volume.

    • @Johan: wa alaikumus salam & salam eidul adha!

      Ramai juga pembaca blog ini yang menghadapi masalah yang sama dengan anda. Seperti yang PakNik beritahu mereka, ada tiga kemungkinan mengapa hal ini terjadi. Pertama: Masalah LCD – untuk memastikannya, cuba pasang monitor lain pada laptop anda. Jika ada paparan pada monitor berkenaan, maknanya LCD laptop anda bermasalah. Kedua – chipset grafik. Jika anda telah pasang monitor lain pun, tetap tiada apa-apa paparan kecuali warna hitam, maknanya chipset grafik laptop anda bermasalah. Ketiga – yang PakNik lupa nak maklumkan kepada mereka sebelum ini ialah masalah screen inverter. Jika rosak LCD atau screen inverter, perlu hantar ke kedai untuk ditukar. Jika masalah chipset grafik, kebanyakan kedai boleh baiki tapa perlu ditukar.

  52. Salam Pak NIk..
    Selamat Hari Raya Aidiladha..

    saya nk format laptop Travelmate 6000, bla nk format ambik masa yg lama..8 jam bru 20% done..apa yg perlu sya lakukan???utk pgetahuan PakNik. skrg nie sya tgh cleankan hard disk tu ikut block..TQ

    • @madir: wa alaikumus salam & Salam Aidil Adha kepada anda dan keluarga.

      PakNik andaikan anda menggunakan Zero Fill untuk format harddisk anda. Seperti anda bagitau, 8 jam baru dapat format 20%, kemungkinan ada masalah dengan harddisk anda! Jadi langkah anda untuk melakukan kaedah seperti yang anda sedang lakukan mungkin dapat membantu melancarkan proses format harddisk anda.

      • Salam..

        Betul, sya gunakan Zero Fill..mmg ader beberapa bhagian kat blok2 yg terakhir tu rosak..so, ble x sya kecikan saiz hard disk dr 60gb p 50gb supaya bhgn yg rosak tu x d gunakn..cara dia???saya perlu gunakn partition magic or ontrack disk manager nie gak…sya bdk baru blajar, tu yg byk tnya..hehehe…or kna tukar hard disk baru…TQ Pak Nik..sya tabik spring dgn org yg terer comp nie..::)))kalo p kedai confirm dia suh tukar hard disk..

      • @madir: wa alaikumus salam.

        Kalau anda hantar kedai, biasalah tu, mereka akan suruh anda tukar hdd baru. Pengalaman PakNik zero filling hdd, kadang-kadang kalau bernasib baik PakNik dapat gunakan selama setahun tanpa sebarang masalah. TETAPI memandangkan hdd anda sudah mempunyai bad sector, sebaiknya anda sentiasa ‘backup’ data-data penting anda!
        Cuba google untuk muatturun HDD Regenerator. Perisian itu mendakwa dapat membaiki sektor rosak tanpa mengganggu data pada sektor berkenaan!

  53. salam pak nik saya nak format desktop acer aspire m5600 guna windows xp tapi tak boleh format sebab hard disk x detect (uknown disk- there is no disk in this drive) untuk pengetahuan pak nik sebelum ni saya guna windows vista camana selesaikan maslah ner

  54. urmm,,,sye der msalah tentang sye nyer bluetooth latop ler,,bile on bluetooth mmg dlm keadaan enable tp xley nk bluetooth dri handphone ke computer,,,knapa yerk?? sye dh wat mcm2,,tp still jgk cmtue

    • @Leez Arieza: wa alaikumus salam

      Adakah anda pasti masalahnya ialah bluetooth pada laptop? Jika memang tiada masalah bluetooth antara handphone anda dengan handphone lain, maka betullah sebagaimana anda cakap, ia masalah bluetooth pada laptop anda. Anda boleh cuba uninstall driver bluetooth dalam Device Manager! Namun setelah restart Windows dan dipasang semula driver bluetooth pun masih gagal, kemungkinan bluetooth pada laptop anda sudah bermasalah. Mungkin perlu fikirkan untuk membeli USB bluetooth kot!

  55. salam pak nik, laptop saya ni dah lambat sangat nak buka page, macam dah berat sangat, bole tidak pak nik tolong saya bagi laptop ni laju macam biasa..

    • @halik: wa alaikumus salam.

      Pertama, pastikan ruang storan yang ada pada harddisk anda tidak kurang daripada 200MB! Jika ruang storan masih banyak, anda perlu imbas harddisk anda untuk sebarang sektor yang rosak. Selain itu elok juga anda imbas komputer anda untuk virus/malware!

  56. Salam pak nik, nak tanya pak nik,, bila nak tengok video kat laptop ni tersekat2, x lancar.. Smua video klip pun mcm tu.. Semalam saya dah imbas hard disk xda pula masalah..bila buka video msh juga tersekat2, apa masalahnya ya pak nik?

    • @Halik: wa alaikumus salam

      Ada beberapa perkara yang perlu anda pastikan ialah pastikan Adobe Flash anda sudah di update ke versi terkini. Buat pemeriksaan pada kad grafik anda!

  57. salam … nok mintok tolong poknik…pc ambo ni bilo on power monitor tak display..gelap gelemap.monitor ambo ok,adakah mother board pc ambo dah kong atau apa2 yg rosak,?mohon tunjuk ajar dari pok nik.t.kasih

    • @deen: wa alaikumus salam

      Kalu monitor OK, bakali demo kena kelih kad grafik demo lah. Tu pong kalu kad grafik bukan di motherboard, yakni kad grafik suku dari motherboard demo! Kalu kad grafik mari skali dgn motherboard, acu cuba buka RAM pahtu pasang smula!

      • salam pok nik..t.kasih banyok lah tunjuk ajar poknik tu..meme RAM pc ambo x ghok chetong..keno tambah kad lagi baru monitor nyaloo..tqq pok nik..pok nik the klasss!!

      • heeeee..pok nik nk tahu,ambo salah soghee peminat dio”.Allahhurobbiiii…ye ke dok x tau lah…”apa pong blog pok nik byk beri manafaat pd kami hok cetek ilmu komputer..moga Allah swt beri keberkatan dgn keikhlasan pok nik..aminn

  58. Salam pak nik yg baik hati,, printer saya ada msalah, bila nak print out gambar ataupun apa2 surat jer tidak dapat, ‘status print error’ minta jasa baik pak nik selesaikan masalah ini..

    • @Halik: wa alaikumus salam.

      Bukan soal baik hati tetapi ilmu ni tak boleh kedekut! PakNik andaikan anda menggunakan kabel USB pada printer anda. Cuba off printer dan pasang kabel USB kepada port USB lain. Jika masih berulang, cuba dapatkan kabel USB lain.

  59. saya pun ada masalah macam cik/puan alinzs jugak… dapat on, hidup molek.. tapi tak keluar apa2 termasuklah bunyi tema window sekali pun.. tapi tak de plak kelip2 lampu on atau sebarang lampu yg ada… memang chipset grafik kat mother board gak ke? atau lagi ada masalah lain?

    • @matnowrock:

      Kebiasaannya ialah masalah chipset grafik tetapi ada juga kemungkinan masalah LCD. Seperti yang PakNik bagitau kepada pembaca lain sebelum ini, untuk pastikan perkara sebenar, anda boleh cuba pasang monitor lain pada slot vga laptop anda. Jika ada paparan pada monitor tersebut, bermakna LCD yang bermasalah tetapi jika tetap tiada paparan, maka chipset grafik yang bermasalah!

      • sy try cucuk vga, memang tak de.. gelap gelita… err tapi masa mula2 nak jadi tu, dia jadi hang.. tenyeh2, main mouse, tekan butang window, tekan butang yg berkaitan mmemang tak mboh.. last2 sy tutup cam tu je… try idup balik, dia jadi cam tu le.. untuk pengetahuan pak nik, sy memang on lama guna cabel kuasa… bateri saya cabut.. err netbuk saye terbakar ke?

  60. assalammualaikum…..
    nak tumpag tnya….macam mana nak buat laptop saya ni detect semula external disc?sebelum ni ok jer….nak kata external rosak…x mungkin kot…baru je beli minggu lepas dan x pernah jatuh pon…tolong la….saya x nak kehilangan data2 dalam external tu…

    • @sweety: wa alaikumus salam

      Oleh kerana external hdd anda masih baru, maka kita boleh andaikan kemungkinan USB slot pada laptop anda yang bermasalah. Adakah anda sudah cuba tukar-tukar slot USB?

  61. salam……..saya nak tanye kenapa netbook saya x boleh buka kepada desktop dan ia tersekat kepada sistem bios dan yang terbru ia cuma hanya keluar dan menunjukkan jenama netbook sahaja dan tersekat di situ saje sampai skarang ……tolong bantu saya

      • @iqbalstab:

        Jika setting BIOS anda telah ditetapkan kepada System Default, bermakna anda telah tetapkan kepada setting yang asas. Setting terbaik ialah Optimized Settings!

    • @iqbalstab: wa alaikumus salam

      Mungkin anda perlu imbas harddisk anda untuk sebarang sektor yang telah rosak. Jika netbook anda masih dalam waranti, sebaiknya anda hantar kembali ke kedai tempat anda membelinya.

  62. salam pak nik..

    nama saya safwan dan ingin memohon bantuan

    saya mempunyai laptop jenis compaq presario v3500 service v3713au

    masalahnya:

    sistem audio sekejap ada sekejap takde. contohnya, perkara ni terjadi lepas saya tgk youtube misalnya, lps tu sy turn off laptop. selang beberapa jam saya on balik laptop suara x keluar pastu icon volume x muncul.bila saya cek tgk dia tulis no audio device. serabut perut saya dibuatnya.

    mohon bantuan ye pak nik

    • @safwan: wa alaikumus salam

      Cuba uninstall audio driver dalam Device Manager, restart semula komputer agar Windows memasang semula driver audio anda. Jika masih berulang hal yang sama setelah anda uninstall dan reinstall driver audio, kemungkinan sound card anda bermasalah.

  63. salam p.nik..

    nok tanyo soale siket…
    gano nk bt kalu semo ikon kt desktop sayo semo tukar jadi dale bentuk pdf..
    (semo ikon jadi xleh bukok..sb dale bentok pdf blako..)
    sayo raso sb default program..
    pahtu gano nk buat?
    trimo kasih banyok deh..

    • @banana: wa alaikumus salam

      Jika anda guna Windows 7, anda perlu pergi ke Control Panel-Programs-Default Programs. Pilih Make a file type always open in a specific program.
      Kalu Windows XP, dwi klik My Computer. Pilih menu Tools-Folder Options-File Types. Anda ubah di situ.

      • sy dah cube..tp still same mcm dulu..
        sy gune windows 7..
        kalu buleh sy nk mintak p.nik bg detail instruction..
        step by step instruction..
        sb smua ikon ats desktop xleh bukak..
        smua icon bertukar jd gambar pdf except several important icons such as computer.
        bile sy uninstall pdf then baru buleh bukak icon tadi..
        tp since pdf tu penting,xkan sy nk unistall all the time..

  64. saya ada soalan…

    saya dah hantar komputer saya kat kedai sebab komputer tu “hang” (ada garisan merah kuning kat tepi skrin,background hitam)…saya pun x tahu sebabnya, benda tu boleh jadi secara rawak..kadang2, bukak sekejap je boleh hang, kalau 2-3 jam lepas guna tiba2 boleh hang, skrin jadi gelap ada garisan halus mcm putus2 tepi skrin….saya dah hantar kat kedai, tapi masalah tu masih berlaku lagi…boleh saya tahu apa masalah yang jadi kat laptop saya ni? saya baru je beli 4-5 bulan yang lepas, dan masalah tu terus boleh ada….

    bila saya dah hantar kedai, saya tengok microsoft office 2007 kat laptop saya dah tukar dengan microsoft office 2010..(mungkin ini sebab reformat)…jadi, saya dapati x ada word,powerpoint sebab bila saya bukak mo tu, ada 3 pilihan yang saya kena buat, purchase,activate atau starter punya,,,saya cuba untuk activate tapi product key yang saya masukkan x valid, saya ambik 25 nombor tu kat bawah laptop saya..takkan kena purhase online yang harga rm 300 lebih tu? ada x cara lain nak dapat microsoft office secara percuma?

    • @Amer Azmi:

      Masalah laptop sangkut/tersekat biasanya tiada kaitan dengan LCD tetapi perkakasan lain seperti harddisk ataupun RAM. Jika anda baru membelinya dan masih dalam waranti, eloklah hantar semula ke kedai dan tanya kenapa lepas format laptop masih lagi tersekat. Sebaiknya selepas kedai berkenaan format laptop itu, anda uji dahulu di kedai berkenaan! Kebiasaannya, jika laptop memiliki lesen Windows, pembekal akan memasang juga MS Office tetapi Starter Edition sahaja. Untuk mendapatkan yang full version anda akan dikehendaki membelinya. Begitu juga dalam setengah kes, di mana dipasang Norton Anti Virus tetapi berfungsi untuk 30 hari atau 60 hari sahaja!

  65. Salam pak nik, sy ad mslah laptop.laptop sy acer aspire 4530, bla sy on, kuar screen hitam yg myatakan:

    PXE-O: Media test failure, check cable
    PXE-MOF: Exiting Broadcom rom
    Operating system not found..

    Ap yg sbnrny brlaku?ad yg kta hdd sy rsk, kalau cm2 mcm mne nk baiki, kalau blh sy hrp smua mklmt ok…hrp pak nik leh tlg sy…

    • @Aterah: Wa alaikumus salam

      Masalah anda ialah BIOS tidak dapat mengesan harddisk anda! Cuba ketatkan kabel data pada harddisk anda atau tukar kabel data. Jika masih berulang, kemungkinan besar harddisk anda sudah bermasalah. Untuk kepastian, anda boleh pasang harddisk berkenaan pada komputer lain. Jika gagal juga dikesan pada komputer lain, agak SUKARLAH untuk mendapatkan semula data anda.

  66. nak tya..sy ade tukar lcd dell inspiron 1420..lps tukar lcd..masa startup xde logo dell..knpe ye..lps tukar lcd..dia kta kene format..lps tue dia kta xbole format..kene ade lptop sma jenis pla bru bole format..lps 2 sruh org lain format..org lain kta xbole nak format sbb logo dell xde masa startup..agk2 pak nik,ape yg abg 2 ubah smpai logo dell xde..sy kene tpu ke..

    • @nurul:

      Kebiasaannya syarikat komputer akan memaparkan logo mereka pada komputer/laptop secara default. Hal ini boleh ditetapkan agar tidak terpapar dalam setting BIOS. Untuk format laptop tidak ada kena-mengena dengan logo berkenaan terpapar atau tidak!

  67. salam pak nik,..
    laptop model acer aspire 4520..mula2 nk on keluar “Copyright (C) 2001-2005 NVIDIA Corporation
    Copyright (C) 1997-2000 Intel Corporation
    Adapter_Init: Calling PhyInit

    PXE-E61: Media test failure, check cable
    PXE-M0F: Exiting NVIDIA Boot Agent.
    Operating System not found”
    tolong gtaw mslah n cara pnyelesaian..tq

    • @aikon: wa alaikumus salam

      Laptop anda tidak menemui sistem operasi untuk dijalankan atau dalam erti kata lain, laptop anda tidak dapat mengesan harddisk anda! Cuba pastikan harddisk dapat dikesan dalam BIOS!

  68. assalamualaikum PakNik,..
    laptop sye nie tetiba sound xde lepas seminggu instol windows7..
    kena bli windows defender,instol blek ke???

  69. salam pak nik saya ada masalah pada laptop saya bila tekan butang on tak keluar display untuk makluman butang on menyala sentiasa tak berkelip-kelip. nak tanya rosak kerosakan apa?

    • @juriana: wa alaikumus salam

      Ada beberapa kemungkinan. Pertama: Terdapat program yang masih belum sempurna ditamatkan operasinya yang menyebabkan laptop anda gagal ditutup. Kedua: Kadangkala berlaku kerana pada masa itu, laptop anda mungkin sedang ‘hibernate’ yang menyebabkan ia gagal ditutup!

  70. salam pak nik….citernya cm ni….sy br lepas format laptop acer aspire 4253 windows 7 ultimate, semua driver saya dh installkan. kenapa bluetooth xde bila saya cek dekat device manager walhal semua saya dah instalkan,asalnya mmg ada bluetooth ….mohon penjelasan

  71. salam pak nik….
    sy baru lps format lenovo t420…kenapa wirelessnya n etharnetnya hlg..bila instaal balik xdpt jgak

  72. sudah…tp kenapa bila saya open device manager dan kt bawah network adapter xdpaparkan etharnet mahupun wireles, yg dpaparkan d bwh network adapters adalah bluetooth device (personal area network) n Bluetooth Device (RFCOMM Protocol TDI)

  73. Salam… pak nik…
    Nak mintak tolong sikit pak nik..Pc dell saya masaalah laa.. pc standart ja.. Lampu hijau kat switch power asyik berkelip aja.. tapi tak pc start gelap aja apa pun tak buleh.. kenapa ya..

    • @manto: wa alaikumus salam

      Kemungkinan besar masalah kad grafik anda. Cuba buka dan ketatkan semula kad grafik anda JIKA kad grafik itu bukan sekali dengan motherboard. Jika sekali dengan motherboard, cuba buka RAM dan pasang semula.

  74. salam pak nik…..kenapa laptop saya (compaq v3000) xdisplay bios padahal sy dh on n semua lampu menyala???? saya dh bukak suma ram n sapu nga pemadam tp hampa tetap xkuar bios jugak. apakah yg perlu saya lakukan???

  75. salam..nak tnya..
    bila print kertas xkuar, kene tekan button pada printer OKI baru kertas kuar..macamana yer..harap dapat membantu

    • @zakki: wa alaikumus salam

      Kalu Dell Vostro demo buleh boot guna USB drive tapi tak detect USB drive masa nak install sistem operasi, kemungkinan setting dalam BIOS tak betul atau kalu betul dah, buleh jadi slot USB di laptop demo tu bermasalah!

  76. salam , paknik . saya baru je antar laptop sy Compact Presario CQ4 kat kedai coz motherboard rosak . pastu, laptop saya ade mslah . bila saya buka laptop, ade bunyi sound yang kuat . pastu satu lagi masalah, keyboard laptop nih, ade jgk satu dua yg x berfungsi . dan bila saya taip, alah bende ni ” – ” selalu kuaarrrr je memanjang ! ape mslahnye paknik ? tension saye . =(

    • @Sim Acr:

      Setting apa yang anda maksudkan tidak disimpan? Adakah setting masa dan tarikh? Jika setting masa dan tarikh, kemungkinan bateri CMOS anda sudah lemah!

  77. Pak nik, soklan saya kalu kita terlupa nak tutup suis computer di ofis slama beberapa hari (bercuti) adakah berbahaya.tapi computer dah dishut down.. risau sgt.

    • @rohana:

      Jika komputer sudah ditutup tetapi suis plug utama tidak ditutup, sepatutnya tiada masalah. Kalau kita lihat disesetengah tempat, ada komputer yang direboot sebulan sekali sahaja seperti server. ๐Ÿ˜€

    • @marvien:

      Kebiasaannya hal ini berlaku kerana LCD anda sudah mula rosak. Kalau internal LCD cable yang rosak, anggaran kos sekitar RM200 tetapi jika LCD yang rosak, kosnya lebih tinggi!

  78. salam,PakNik..kenapa bila saya main game gta samp dlm tempoh tak tentu die hang dan bila saya men game seperti cso jarang hang adakah die berkenaan dengan grafik kad atau processor.Dan saya dapati kalau sya xbermain game pon mule2 open pc pon ada hang jugak [sekali dua]..so sya xtau kenapa boleh jadi begini..
    apakah pandangan tuan..?

    • @Fadhil: wa alaikumus salam

      Pertamanya, PakNik cadangkan anda upgrade DirectX anda! Kedua, jika tidak main game pun, ada sekali sekala tersekat, cuba imbas harddisk anda untuk kemungkinan wujudnya sektor yang sudah rosak. Juga cuba imbas RAM anda!

      • bagaimana saya ingin mengimbas harddisk dan RAM..dan apakah kegunaan DirectX ianya perlu download melalui laman web atau menggunakan sofware?

  79. saya de masalah dimana mini hard disk(external) saya .dimana laptop saya x dpt detect hard disk tersebut…apa yang patut saya buat?

  80. slm..sy ada laptop compaq v3000 masalah sy x boleh install xp,,,tengah install dia padam…dah 3 cd sy guna semua x boleh….hardisk detect jer…mcmner nk buatni

  81. salam, saya punya pkai pc..baru2 nie..komputer sy tekan on tp skrin gelap dia x detect keyboard dgn mouse??knp yea?? saya dah bukak graphic card, suma pasang smula stil ada mskh yg sma..sbb hard disk ka??harap tlg reply asap..tq

    • @sara: wa alaikumus salam

      Kini anda boleh ke masuk Windows atau tidak? Adakah skrin masih tiada paparan? Kalau tiada paparan biasanya disebabkan oleh masalah kad grafik ataupun RAM.

  82. askum bos. kenapa lepas saya log on kata laluan dalam laptop, paparan skrin tidak kelihatan langsung? laptop terus jadi gelap, tapi mouse cursor still kelihatan?

  83. As-salam poknik..
    sy ada masalah dgn webcam..loni sy guna smsung NP350U2B 1.3 MP Cam..time nk webcam kualiti teruk mena..napok klabu jah muko..ubah seting pom sama jah result..sblm ni guna dell inspiron 14 come jah warna..padahal sama2 1.3 MP. adakah masalah pd webcam atau software..tulun sgt2 poknik..uhuhuh

    • @Damith: Wa alaikumus salam

      Cuba muatturun Nokia PC Suite 7.1.30. Setelah dipasang baru handset anda kepada PC dan sepatutnya bolehlah ianya digunakan sebagai modem. Sebelum itu anda perlu uninstall PC Suite versi sebelum ini, jika sudah dipasang pada PC anda!

  84. salam. gno nok bekki usb port wat ble dpsg akan kelaur one of the usb port is malfunctioned? dlm mse yg sme, usb port ni bleh detact modem, pendrive tertentu n xleh detect wayar dr printer. mitop tulun pok nik jwp. tenkiu.

  85. Salam paknik,bagaimana nak cari ” RUN ” menggunakan klik start dalam laptop? mengapa running mozilla firefox boleh jadi perlahan bila terlalu lama menggunakanya biarpun sistem internet dalam keadaan yang baik?

    • @tataba: wa alaikumus salam

      Maaf diatas kelewatan menjawab persoalan anda.

      Untuk jalankan arahan RUN, anda cuma perlu tekan kekunci Win+R!
      Memang menjadi kelaziman bagi Firefox menjadi perlahan kerana ia menggunakan RAM yang banyak

  86. assalamualikum paknik… saya ada masalah dengan netbook ni… bila saya on ja…. netbook ni bunyi nyaring….macam ada masalah dengan speaker… bila saya cucuk earphone kat jack tak da bunyi la….boleh dengar dengan baik melalui earphone… lagi satu bila saya dengar guna earphone,,,saya ketuk casing dengar kat earphone,,macam saya ketuk netbook microphone ja…
    tlg ya paknik,…tq

  87. salam…paknik, sy ad masalah dimana desktop ikon sy tuka jd ikon mword…dah try yg control panel tu, xleh..sy gna w7..harap membantu,,,

  88. assalamualaikum pok nik…
    sy ade mnde nak tnye nie…huhu…hari tu sy ade format laptop sy,lepas tu…sy punye bluetooth yang kat lam laptop tadok dh…jadi nak kne install gune software nape nak ade balik tu? tlong sy er pok nik….tq….

    • @nurul ashikin:

      Kena pastikan masalah sebenar terlebih dahulu.
      Antara yang perlu anda pastikan:
      1. Volume sound tidak di’mute’kan! Jika ini bukan masalahnya…
      2. Pastikan driver sudah dipasang. Jika sudah terpasang dan masih tidak berfungsi…
      3. Pastikan speaker anda masih dalam keadaan baik. Jika speaker OK, cuba uninstall driver sound card dan restart komputer untuk membolehkan driver berkenaan dipasang semula! Jika masih bermasalah…..
      4. Tukar sound card baru ……….๐Ÿ˜€

  89. salam, pak nik
    kawe nok tanyo skit, bru2 ni kawe instal win 7 pada pc, tapi msalah sound plak tak tubik, nak kna tukar sound card lain ko, masa gna xp ok jer..

    • @mat lazim: wa alaikumus salam

      Masa demo guna XP bbunyi molek, lepas guna Win 7 tak bbunyi pulok ye? Acu tra tengok driver untuk soundcard demo install dah ko dak dalam Device Manager.

  90. Assalamualaikum Pak Nik
    Laptop saya telah kena Virus Foldernya nama “Recyclebins” Habis folder file (File folder) saya dalam partition bukan OS dia tukar format kepada nama screen saver. Semua file2 ini sangat mustahak. Tak tau kat mana dia sorok file original. Tolong bagi saya cara nak buang virus2 ini dan nak dapatkan semula folder file saya yang asal. Untuk pengetahuan Pak Nik saya ada install anti virus free AVIRA tapi entah kemana hilangnya.Semua ini terjadi setelah saya pinjamkan laptop saya kepada kawan.

  91. salam pak nik,ni nak tanya sikit ni…saya dah tersalah guna babylon sebagai internet explorer ganti google macammana nak tukar semula kepada google?

  92. As-salam poknik..
    pen drive sy brona..habis file dia hide..sy dh gi advance setting untuk show all hidden file tapi tak jadi jugop..nak wak rano niss..tensen doh..

    • @Miesz Niza: wa alaikumus salam

      Anda cuba perlu jalankan arahan berikut. Pada kotak Run, taipkan cmd. Apabila tetingkap command prompt tubik, taip attrib -s -h -r f:/*.* /s /d dengan andaian f: adalah drive untuk pendrive demo. Kalu tidak, tukar lah huruf tuh deh! Pahtu taip exit pada command prompt pahtu acu kelih ada ke dak fail demo dlama pendrive tu.

  93. salam boh

    notebook lenov r61 ni bermasalah tak leh on..bila on je lampu LED akan berkelip-kelip..hang tau dak cara reset bios notebook nih?@cara mana yang boleh repair balik..

  94. assalammualaikum.. pak nik.. laptop sy model lama DELL, guna window xp proi. knape bila ia running lama tiba2 mouse bergerak sendiri? ianya bek ‘klik’ berkali2.. apakah puncanya??? puas sy format tetap terjadi bende yg sama gak…

  95. assalamualaikum paknik,saya nak tanya sikit berkenaan format pc…saya nak format pc sy…bila dimasukkan cd windows xp ke dvd dan restart pc saya,saya menunggu perkataan “press any key to boot from cd”…tapi perkataan tu tak kluar pon…terus ke windows starting up sahaja….paknik rasa apa masalah yang sedang dialami oleh pc saya ini?…software atau hardware?…dan ada solusi yang boleh paknik ajarkan untuk saya selesaikan masalah ini??…harap sangat paknik dapat bantu saya…

  96. as-salam
    pak nik..lappy sy guna window 7 home premium..sy dgn x sengaja dh uninstall Microsoft Application Virtualization DDE Launcher..bila nk buka file .xls jd brmasalah pulak..file .doc/docx/ppt ok jer..aduss sy dh buntu..

  97. asskm,
    sy ni pengguna netbook 1Malaysia.sy nk tnya knape ek netbook sy tak hidup lngsung bila on? ape masalahnya? kalau nk baiki brapa kosnya?

    • @fsyhah: wa alaikumus salam

      Jika anda pasang power adapter dan ada lampu LED tetapi tidak boleh onm biasanya masalah motherboard. Jika tiada langsung lampu LED, mungkin masalah power adapater ataupun power supply. Biasanya baiki netbook/nootbook dalam jumlah ratus ringgit๐Ÿ˜ฆ

  98. Salamโ€ฆ. Pak Ni, Saya Guna W.xp. dan kmputer Pentium 4. Saya nak tanya kenapa bila guna VLC Hang dan knapa bila main game cntohnya main Game Naval Strike tiada paparan menu (Contoh: Start game,Optian.Exit dan sebagainya) nak mula bleh kemudian nak Exit tk bleh. sbab tiada menu. Harap Sangat Pak Nik bleh bantu berikan Jawapan.

  99. assalamualaikum.. saya ada masalah laptop..

    ) kadang2 laptop saya mati secara tiba2. tapi bukan selalu, jarang2… kenapa ye? dan apakah cara untuk mengatasinya?

    2) ada facebook atau twitter tak utk saya berhubung langsung melalui 2 medium itu, kalau ada, harap dapat berkongsi

    3) apabila saya layari internet, bila dalam sejam tu, dia dah mula lembab2.. kadang2 tak buka byk pun laman web.. jadi, ada tak software yg blh detect kenapa laptop kita lambat atau ada tak sortware yg dia bg peringatan kita guna application apa menjadi laptop lembab bila layari internet..

    Kalau dapat membantu adalah sangat2 dihargai.

    wallahu ‘allam..

    • @helangsenja: wa alaikumus salam

      1) Laptop kerap padam sendiri biasanya disebabkan oleh haba! Cuba pastikan laptop anda mendapat aliran udara yang mencukupi. Jika perlu, elok juga anda beli laptop cooler.
      2) Memang ada fb untuk blog ini namun PakNik jarang menggunakan fb. Harap maaf. Sila komen di sini dahulu.
      3) Melayari internet boleh menjadi tersekat-sekat biasanya disebabkan oleh faktor seperti virus, terlalu banyak toolbar dan juga faktor langganan internet anda. Cuba imbas untuk sebarang jangkitan virus, buang toolbar yang tidak perlu.

  100. Salam pak nik,
    Saya minta tlg tnjuk ajar cmne nk format semula window 7. Sblm ni window 7 sy ada problm, xkuar apa2..monitor menyala.. Pastu saya try install window xp sbgai ganti, tp setelah tunggu sampai 6 jam, last2 xleh..sy cuba install window7 tp bila “setup is starting” amik masa berjam jam..xleh juga..
    Knp ye?
    1)Adakh kerana byk window yg sy cuba i stall?
    2)Ms nk install window xp sy rasa mcm terdelete smua dlm partition c.
    3)perlu ke kita reboot ataupun mcm reset komputer terlebih dahulu sebelum install window 7

    Harap dpt membantu.
    Terima kasih

    • @haizan: wa alaikumus salam

      Cuba imbas harddisk anda terlebih dahulu untuk mempastikan tiada sektor rosak! Biasanya kegagalan untuk pasang sistem operasi terjadi kerana harddisk bermasalah ataupun kerana DVD/CD sudah calar!

      • sepatutnya soklan ni xpatut diajukn tp kalu malu bertanya sosat jalan..
        camne nak imbas harddisk??

  101. salam pak nik
    semasa dlm proses terakhir install window 7 tetiba kuar “window could not set the offline locale information.Error code: 0X80FF0000” apa maksudnya??
    harap dpt membantu.

    • @haizan: wa alaikumus salam

      Elok anda cuba imbas harddisk anda untuk sebarang sektor rosak kerana error code yang anda maksudkan itu kerap merujuk kepada harddisk yang sudah bermasalah!

  102. Assalamualaikum..pak nik,
    saya nak tanya ni..tentang sambungan wifi.Dimasjid tempat saya ni ada la sebiji komputer lama windows xp profesional yang diwakafkan.Sebelum ni pengguna komputer tu menggunakan talian untuk mengekses internet dengan komputer tu.tp masalahnya tak boleh connect la dengan wifi tu sedangankan cable wifi tu dipasang di dalam kawasan masjid tu juga.kalau netbook tu ok je.Boleh tolong tunjuk cara?

    • @faizaL: wa alaikumus salam

      Pastikan komputer XP yang diwakafkan itu mempunyai kad network wireless terlebih dahulu untuk membolehkannya mengakses wifi.

  103. Salam Abe PakNik. Abe reti dok nok bekki laptop Acer Aspire 4736G ambo ni. Dio ado masaloh shutdown sdiri time nok on laptop. jengkreng raso. Kalu abe reti, ejah wi alamat abe la biar ambo g cari abe. Oyak kos etek berapo.

  104. asalamualaikum paknik, ni saya nak bertanya nih, pabila saya on jerk komputer dier soh wat 4 pilihan, saya pilih start normally, erm loading, pas loading dier restart balik sooh wat 4 pilihan to balik, dier ulang22 jerk, tolong bagi penyelesaian erk paknik, plessssss

    • @farid: wa alaikumus salam

      4 pilihan? Sepatutnya lebih dari itu! Semasa on komputer cuba tekan kekunci F8 dan jika keluar menu pilihan pads paparan skrin, pilih Last Known Good Configuration! Jika gagal juga restart semula, tekan F8 sekali lagi dan pilih Safe Mode!

      • ermm paknik masih tak mau lagi lar, dua2 tak mau, erm kalo nak format tak leh sebab banyak maklumat kat dalam toh, ermm plesss paknik cadangan laen

  105. salam paknik…sy bwu build desktop….tp xde visual bila on….kalu cbut grafik kad bwu leh one…bila cucuk balik grafik kad tu xde visual…sbb pe ek?grafik kad rosak ke?

    • @zack warez: wa alaikumus salam

      Ada dua kemungkinan. Sama ada kad grafik anda yang bermasalah ataupun slot kad grafik pada motherboard sudah bermasalah! Cuba pasang kad grafik berkenaan pada komputer lain untuk kepastian!

  106. assalamualaikum paknik nak tanya kenapa apabila saya on laptop ada kesan warna kuning kat tepi skrin sebelah bawah apakah puncanya harap paknik dapat bantu dan jika perlu dibaiki agak berapa kosnya?

  107. salam..
    tumpang tnye ye..
    saya gune model lappy acer aspire 4253..
    da kne sambar petir..
    ape kemungkinan kerosakan yg berlaku???
    contoh nye bateri ke,motherboard ke,atau charger??.
    saya nk taw kalau repair or ganti motherboard berapa???
    mohon jwapan pak nik
    salam ramadhan..

  108. SAlam p nik… saya ada masalah tentang fail dlm destop saya telah menjdai invalid image. Ini disebabkan saya telah tertekan apa entah…. semasa saya nak mendapatkan balik gamnbar2 saya yang disend to ke destop menjadi shortcut dan tidak dapat dibuka. Harap sangat mdapat bantuan dr pnik….. saya buntu 2/3 hari ini…

  109. Pak nik tlg jawab psoalan di atas tu… blh dikatakan semua file di destop jd invalid image, dan program2 yang ada dlm ltop.. Tapi ada beberapa dokumen ok….. saya menunggu jwpan p nik.. tq…,

  110. salam pak nik,saya nak minta tunjuk ajar ni..macammana nak guna usb wireless network.Saya dah cuba tapi masih tak dapat acess wifi tu?mohon dijelaskan..

    • @faizal: wa alaikumus salam

      Untuk memudahkan tugas anda cuba set alamat IP anda secara manual. Pastikan juga anda sudah set Network Discovery kepada ‘on’ ๐Ÿ˜€

  111. salam paknik..
    sy ada mslh mngenai laptopacer ni…bila sy tgk movie xkira la dalam utube mahupun cd,atau men game skali..laptor sy berderam……kepanasan..camne nak buat……sy dah 2x format n tukr ram…tapi msh lgi bermslh yang same….harap ponik blh tunjuk jalan penyelesaian…..

  112. assalammualaikum pak nik…graphic card yang paling sesuai bagi games shooting…..saya cari satu bandar semata-mata nak cari graphic card ni.Dulu saya guna graphic card ge force 210 silent (ASUS)…Tapi performancenya tak bagus…pak nik boleh tak tunjuk jenama graphic card yang bagus…Saya pakai amd yang ada dual core…mungkin saya perlu tukar kepada ati dan bukannya ge force…???berikan perjelasannya pak nik.

  113. SALAM pak nik…
    apakah kegunaan directX…saya tertanya-tanya apakah maksud itu..kalau boleh pak nik cari laman web untuk download directx 10.1…please..

    • @Pok Nam: wa alaikumus salam

      DirectX merujukan kepada antaramuka program perisian ( API ) untuk mengendali tugas yang berkaitan dengan multimedia seperti program game dan video. Anda boleh cuba muatturun di sini

  114. o0o0o0…macam tu rupanya kena beli yang 1gb keatas dan ddr 5 ke???apa pulak chipset nie?pak nik rasa yang mana bagus Nvidia atau ati….kalau bagus guna ati kalau kita guna amd dan bagus Nvidia untuk intel..betul tak oak nik..?

  115. salam saya hendak bertanya apabila saya bermain gemes apasal selalu sangkut sangkut…. saya mengunakan acer aspire 4752g….

  116. salam pak nik saya nak tanya kenapa komputer saya berubah dari carian explorer kepada babylon, macamana saya nak padam babylon ni?dan ape kesan pada komputer saya dari babylon

    • @sandra: wa alaikumus salam

      Bila sudah dipasang, memang sukar untuk pengguna membuang Babylon malware daripada komputer mereka. Antara langkah yang perlu anda lakukan ialah:
      Pertama: Remove Babylon menggunakan Add/Remove Program dalam Control Panel
      Kedua: Pada browser anda, pilih manage add on dan klik pada Babylon. Klik More Information. anda perlu mencari satu turutan yang terdiri daripada beberapa nombor dan huruf yang berjumlah antara 6 -8 turutan.
      Anda perlu copy dan paste turutan berkenaan dalam regedit dan delete kesemua class id berkenaan.
      Jika anda tidak biasa menyunting Registry anda, elok anda minta orang yang berpengalaman kerana silap sunting registry anda BOLEH menyebabkan Windows anda TIDAK BERFUNGSI.
      Sila berhati-hati

  117. salam paknik komputer saya ada masalah bila main game dia auto restart sendiri software dan hardware saya dah chek dah x der masalah habuk semua saya dah bersihkan apa masalahnya saya x tau bleh x pak nik tolong saya…

  118. assalamualaikum pak nik tolong saya boleh kan…….
    bolehkah direxct 10 support window 7 ultimate 64 bit….
    dulu saya guna dirextct 9 jah…setahu saya direxct 10 utk window vista…
    graphic card saya support direxct 10 so saya guna direxct 10…tapi dirext 10 utk window vista bukan…? saya perlu jawapan nya harap dapat?????

  119. salam pak nik yang dikasihi,system requirement komputer saya adalah:-
    AMD A4 3300 2.8 ghz
    RAM 4 gb ddr3
    500 gb hdd sata
    nvidia geforce 210 silent asus low profil 1gb ddr3
    PSU 250 watt pure power,500watt standand

    jadi apa pendapat pak nik tentang system requirement saya boleh tak saya running crysis2 dan cs globall offinseve dan lain yang terbaru….
    saya mahu tukat graphic card dalm budget 300 jer…..
    boleh tak pak nik senarai kan graphic card yang sesuai degan spec komputer saya nie…sbab graphic card pc saya kurang memuaskan….dan adakah psu juga jejas kan performance pc saya nie harap boleh tolong….

    • @naruto_244: wa alaikumus salam

      Elok anda pastikan kad grafik anda memenuhi syarat game berkenaan. Banyak kad grafik yang boleh anda beli dengan harga RM300! Elok juga dapatkan PSU yang lebih baik

  120. asalammualaikum,pakcik.boleh tolong saya?knapa semua game yang saya main sekat dan lekat..saya harap pakcik boleh tolong…please๐Ÿ™‚

  121. salam…
    pak nik…
    saya baru format laptop saya…
    aspire v3-471g…
    masalahnya sekarang, kenape bile saya tekan Fn + Up Volume atau pape lah seperti Fn + Brightness, die x keluar petunjuk die (macam kecerahan bertambah @ kecerahan berkurang ) @ ( volume bertambah @ volume berkurang )….
    pak nik faham x soalan saya ???

    • muhd_fareez: wa alaikumus salam

      Pastikan ruang kosong pada drive C anda tidak kurang dari 200MB kerana semasa pemprosesan data, ruang kosong itu akan digunakan! Sebaiknya data/download anda tetapkan ke drive D! ๐Ÿ˜€

  122. salam pak nik yang dikasihi,system requirement komputer saya adalah:-
    AMD A8 3300 3.0 ghz
    RAM 8 gb ddr3
    1000 gb hdd sata
    nvidia geforce gtx690 4gb ddr5
    PSU 450 watt

    boleh tak main games crysis 3, nfs the run dan battlefield 4 dalam high ultra setting

    terima kasih…

  123. permisi mau tanya,
    tiap membuka aplikasi yang dijalankan administrtor tidak bisa dan ada tulisan “the system could not find the environment option that was entered”
    termasuk regedit,gpedit.msc…..dan donwnload pun tidak bisa karena juga dijalankan administrator.Mohon bantuannya?

  124. pak nik ,kenapa bila saya buka game kan..

    windows tulis ayat cam ni…

    “a problem caused the program to stop working coretly.Windows will close the progam and nofity you it a solution is available

    • @fareez:

      Cuba pastikan komputer anda memenuhi syarat untuk memainkan game tersebut. Juga elok anda pastikan anda sudah memasang DirectX terkini pada komputer anda.

  125. salam paknik…sy ad masalah dgn laptop ni..bile on je die trus kuar windows boot mnger…pastu tulis… windows has encountered a problem communicating with a device connected to your computer….bleh pakai lg ke laptop sy ni…masalah ni jd lps speaker tjatuh ats keyboard…thanks

  126. bagaimana cara mengatasi compacaq Presario V3000, ketika menghidupkan pertama ( booting ) selalu muncul press to enable startup massages, to sisten informasion, to change boot device order, press F2 to startup check, f10 to bioas startup option, f11 to sistem recovery, jika tidak di tombol esc tidak mau masuk windows

  127. askum,pak nik,saya baru format laptop.
    laptop saya ada dua graphic card,
    -intel hd
    -hd 6000m
    tapi laptop saya aktifkan intel hd
    macam mana saya nak tukar hd 6000m

  128. salam…
    sy nak tnya cket,knape screen lptop sy slalu kuar belang2 htm putih cam tv rosak jer..
    klau repair,brape ek??

    • @fareez: wa alaikumus salam

      Biasanya ketika anda boot anda boleh tekan kekunci Del untuk memasuki BIOS namun ia bergantung kepada komputer dan BIOS yang anda guna.

  129. assalammualaikum,pak nik

    kenapa graphic card saya dia tulis macam ni

    Windows has stopped this device because it has reported problems. (Code 43).

    kenapa pak nik

  130. assalam pak nik. saya ada masalah dengan usb ports saya. tjadi dgn tiba2. s=
    ebelum ni xde ape2 masalah. masalahnya skrg bila sy psg thumdrive or ape2 j=
    e dkat sume usb port sy, xblh detect langsong. then akan popup msj yg xbhen=
    ti2 ” USB device not recognized”. bila sy tgk dkat device manager, under un=
    iversal serial bus controller, ade 2 unknown device dan tanda seru. msj yg =
    popup tu pon sntiasa popup wlupon sy xccuk pape dkat usb ports. sy da refor=
    mat lappy, install balik sume drivers, tapi still jadi mslah yg sama. buntu=
    dah ni pak nik๐Ÿ˜ฆ. nak buat keje pon susah. mohon pencerahan ye. terima ka=
    sih.

    • @siti: wa alaikumus salam

      Kemungkinan besar slot USB anda sudah bermasalah. Jika anda menggunakan komputer desktop anda boleh cuba memasang USB PCI Card pada komputer anda.

    • @dewi: wa laikumus salam

      Biasanya sebab data dari laptop/komputer tak sampai ke projector. Pastikan anda sudah pasang kabel dari komputer ke projector dengan ketat.

  131. salam,,,sya pkai note book Lenovo x120e dah 3 tahun,,,,, tpi skrang tmbul masalah bila kita on dia,,lambat nak progress,,,slow sangat,,,kdang2x not responding,,,apakah masalah itu?Urgent,,Tq

  132. Assalamualaikum.. PakNik
    Saya harap PakNik boleh bukak fb Komputer & Kita.. saya ada sedikit soalan dan masalah harap PakNik jawab..
    terima kasih..๐Ÿ™‚

  133. Salam….admin boleh sya tnye satu soalan…sya da pki lptop dell ni hampir 3 taun…sya xpnh pon wat anti virus lm lptop sya…skg ni yg prblem nye laptop sya xleh nk on..sya xtau sbb pe..blh x tolong sya…pe punca dye..adakah lptop sya kne virus atau sebab2 lain..

    • @atied: wa alaikumus salam

      Kalau Dell anda tak boleh on langsung, ada beberapa kemungkinan. Mungkin power adapter anda bermasalah ataupun motherboard anda yang sudah rosak.

  134. salam, ambo nok tanyo pasal bateri laptop ambo tok leh ” no betery is detected”…sedangkan laptop baru…setahun. laptop jenama acer, aspire v5. kalu bateri kon…brape harga bateri sebutir…..
    t.kasih

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s